Kleurtemperatuur, Kelvin, CRI


CRI is de afkorting van Color Rendering Index en staat ook wel bekend als kleurweergave-index. De CRI is een index en zegt iets hoe kleuren worden weergegeven door de lichtbron vergeleken met een referentielichtbron zoals daglicht.

CRI waardes

De kleurweergave index wordt aangeduid met waardes tussen de 0 en 100 Ra. Daarbij wil de waarde 100 Ra zeggen dat het licht van de lichtbron identiek is aan dat van de referentielichtbron. Lichtbronnen met een CRI van 100 Ra geven de meest waarheidsgetrouwe kleurweergaven. Hoe lager dus de CRI is, hoe minder accuraat de verlichting de kleuren weergeeft.

Verschillende weergave kleuren

Een lamp met een warm witte lichtkleur kan dezelfde CRI hebben als een lamp met een koud witte lichtkleur. De kleurtemperatuur (Kelvin) van de lamp is dus niet van invloed op de CRI. De kleurtemperatuur kan echter wel zorgen voor een andere waarneming van de kleuren. De kleur van verlichting wordt aangeduid in het aantal kelvin (K). Hoe lager het getal en dus de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht is. De standaard Kelvin waarden beginnen bij 2700K (extra warm wit) tot 6500K (zeer koud wit).

Voorbeelden kleurtemperaturen
Zonsopkomst: 2000K
Halogeenlamp: 3000K
Daglicht: 5000K
Heldere blauwe hemel: 6500K