Energie Investeringsaftrek (EIA) 2017


Per 1 januari 2017 zijn de voorschriften van de Energie Investeringsaftrek (EIA) gewijzigd. In 2017 kunt u 55,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

Elk jaar actualiseert het RVO de energielijst op basis van marktinnovatie en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het aftrekpercentage is gedaald van 58% naar 55,5%. Hierdoor ontstaat er een netto voordeel van circa 13,5%. In 2016 was dit nog circa 14%. Het budget van de EIA is daarnaast verder verhoogd van €161 miljoen in 2016 naar €166 miljoen.

Ook dit jaar zijn de eisen verscherpt t.o.v. led-verlichting. De grootste veranderingen op het gebied van led-verlichting zijn als volgt:

Led-TL Buizen

Er is een aanscherping van de voorwaarden waar led-tl buizen aan moeten voldoen. Alleen led-buizen met een specifieke lichtstroom van ten minste 120 lm/W die zijn voorzien van een externe driver, komen voor EIA in aanmerking. Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 20 per LED-buis

Led-armaturen met geïntegreerde led-module

Led-armaturen anders dan met led-buizen, met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/W krijgen een beperking op het investeringsbedrag dat in aanmerking voor EIA komt. Dit bedrag ligt op € 25 per 1.000 lumen (door de led-armatuur gegenereerde lichtstroom)

Wat is de Energie Investeringsaftrek?

De Energie Investeringsaftrek (EIA) heeft als doel de investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen zoals led-verlichting te stimuleren. De EIA is een fiscale aftrekregeling en is dan ook bedoeld voor alle ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Naast de reguliere afschrijving mag men dankzij de EIA van deze investering ook een extra bedrag aftrekken van de winst.