Dynamisch LED licht

We weten al langer dat blauw licht actief maakt en dat warm wit licht kalmeert. Waar het allemaal om gaat is het natuurlijke licht en de variatie daarin na te bootsen. Dat regelt immers onze biologische klok al sinds het ontstaan der mensheid. Met dynamisch licht kunnen we ervoor zorgen dat de biologische klok wordt geregeld, met name tijdens de donkere maanden van het jaar of in ruimtes waar weinig daglicht beschikbaar is.

Licht gedurende de dag

Vooral tijdens de donkere maanden kunnen we met de verlichting het dag- en nachtritme stimuleren. Koel licht in de ochtend om fris de dag te beginnen, die richting het middaguur toenemen naar hogere niveaus, om vervolgens in de loop van de middag langzaam terug te keren naar lagere niveaus en warm licht.

De biologische klok, ook wel het circadiaanse ritme genoemd, speelt een belangrijke rol bij het regelen van slapen en wakker zijn. Als we die klok een handje kunnen helpen, dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen. Door goede verlichtingssystemen te ontwerpen kan verlichting bijdragen aan het verbeteren van concentratie, motivatie en het subjectieve en objectieve welzijn.

Het ideaal is simpelweg het nabootsen van daglicht, zowel qua niveau als kleur gedurende de dag. Koud, intens licht met een hoog percentage blauw maakt actief, warm, gedimd licht werkt ontspannend. Kijk voor meer info ook op: http://humancentriclighting.org