3 fase rail

Een 3-fase rail is een systeem dat vaak gebruikt wordt om veelzijdig verlichting te plaatsen. Dankzij dit systeem heeft u de mogelijkheid het licht te brengen op de plaats die u wenst. Door de vele verschillende soorten onderdelen wordt er met een 3-fase railsysteem een grote vrijheid in installatie gecreëerd.

Basis van een 3-fase rail

Al jaren is het 3-fase railsysteem de standaard voor verlichting in o.a. winkels en showrooms. Het basisprincipe achter het systeem is in al die jaren niet veranderd waardoor de installatie van led-spots in een handomdraai is gebeurd.
 

Bij een 3-fase rail zitten er 4 geleiders in de rail, 3x een fasegeleider en een gezamenlijke nul geleider, ook wel bekend als de aardedraad. Vandaar de naam 3-fase rail. De 3 geleiders zijn apart te schakelen. Er bestaat ook een fase rail met slechts één enkele fase, dit zijn 1-fase rails.

Voordelen verschillende fasen

De lampen die geschikt zijn voor een dergelijk systeem gebruiken allemaal slechts één fase. Hierdoor kan de verlichting onafhankelijk van elkaar geschakeld worden. Het is eenvoudig op de spot zelf in te stellen van welke fase deze gebruik moet maken. Dit onafhankelijk schakelen kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor een winkel die wil dat de etalageverlichting ook na sluitingstijd moet blijven branden.

Naast het voordeel om lampen afwisselend te kunnen schakelen heeft het aansluiten van de spots op diverse fases bovendien ook als voordeel dat de belasting wordt verdeeld over meerdere groepen. Hierdoor kunnen er vaak probleemloos tientallen spot worden geïnstalleerd op slechts één rail, zeker als het gaat om led.

Geschikte verlichting

Elke spot die geschikt is voor het gebruik op een fase railsysteem kan worden toegepast. De onderdelen van de rails moeten echter wel van hetzelfde merk zijn. De spots kunnen op slecht één manier gemonteerd worden, welke makkelijk te herkennen is dankzij een geul in de fase-rail. Ditzelfde geldt voor alle onderdelen zoals voedingen, verbindings-, hoek- of t-stukken. Past een onderdeel niet vloeiend, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat deze aan de andere kant gemonteerd dient te worden. Om de installatie zo flexibel mogelijk te houden zijn er namelijk zowel links als rechts gestuurde aansluiting beschikbaar.