Verlichting supermarkt

Supermarkten zijn een relatief recente ontwikkeling in de retail wereld, en zijn uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van ons moderne leven. Verspreid over oppervlaktes van vaak meer dan 2000 m2, kunnen klanten vrijwel elk type product vinden onder één dak. Meestal is er een onderverdeling in verschillende zones – entree, toiletten en voorzieningen, verse voedsel, droog voedsel, toiletartikelen, huishoudartikelen, elektronica, huisdieren, kleding en kassa – en zijn er duizenden verschillende producten verkrijgbaar. Dit stelt veel complexe eisen aan de verlichting.

Algemene verlichting

Er zijn geen normen voor de algemene verlichting van de supermarkten. Het is echter niet zo dat dit aspect van de verlichting onbelangrijk is. Integendeel, het is van fundamenteel belang en dit onderdeel moet dan ook met grote zorg worden ontworpen. Supermarkten hebben een grote winkel oppervlakte en vereisen als zodanig een zekere mate van homogene en gelijkmatige verlichting om oriëntatie te bevorderen en ervoor te
zorgen dat alle producten voldoende zichtbaar zijn.

Fruit en Groenten

In veel supermarkten staat de groenten en fruit afdeling centraal. Het tonen van verse, gezonde en smakelijke producten triggert de aandacht van de klant op de taak van het kopen van voedsel. Daarom is dit één van de belangrijkste gebieden in de supermarkt, de afdeling waar de klant de indruk krijgt van de kwaliteit van alle beschikbare koopwaar en de algehele norm van de winkel. Dit is zowel van toepassing op kleine merken als op grote brand stores, en op zowel discounters als luxe supermarkten.

Brood en Banket

Weinig dingen zijn meer verleidelijk dan het uiterlijk en aroma van vers gebakken brood en gebak. Het is belangrijk om deze goederen perfect te verlichten. Ze worden vaak gekocht in een impuls, stimuleren de eetlust en hebben een sterk positief effect op de omzet van een supermarkt.

Vlees

De juiste verlichting van vleesproducten is een complexe combinatie van vele factoren. Vlees moet er fris en aantrekkelijk uitzien, terwijl de regelgeving voorschrijft dat dit op een manier moet gebeuren die klanten niet misleidt. De versheid en kwaliteit van vlees hebben een aanzienlijke invloed op de supermarkt keuze van klanten.

Vis

Voor bepaalde soorten producten zoals verse vis, zuivel en diepvriesproducten is fris, koel wit licht cruciaal.
Op deze manier worden klanten er van verzekerd dat de getoonde producten van de hoogste kwaliteit zijn.

Wijn en Delicatessen

Sommige productsoorten vereisen bijzondere aandacht, omdat zij worden gezien als producten met een hogere waarde en worden aangeboden met een overeenkomstig hogere prijs. Wijnen en delicatessen zijn
gemaksproducten waar klanten de tijd voor nemen om uit te zoeken en zij doen eerder een beroep op de eetlust dan dat ze een objectieve noodzaak zijn. Daarom is het belangrijk om dergelijke items in een visueel
stimulerende omgeving te tonen met behulp van meer gedifferentieerde interieur design en sfeervolle verlichting.

Droge Voedingsmiddelen

Een groot deel van de goederen in een supermarkt bestaat uit droog voedsel, artikelen verpakt in dozen, flesjes, zakken, etc., gelegen in schappen in lange gangen. De klassieke verhouding van verticalen en horizontale verlichting is 2:1. Op deze manier wordt licht effectief gebruikt om verpakkingen helder en duidelijk te tonen.