Human Centric Lighting

Human Centric Lighting, ook wel bekend als biodynamische verlichting, is de volgende grote stap voorwaarts in de evolutie van verlichting.

Centraal staat het idee dat licht op verschillende niveaus en naar wens en
behoefte gereguleerd kan worden; richting, kleurtemperatuur en lichtniveau, om zo alertheid, ontspanning, stemming, de gezichtsscherpte en productiviteit positief te beïnvloeden.

Behoefte

Tot de industriële revolutie brachten mensen circa 90% van hun leven buiten door. Vandaag de dag is dit het tegenovergestelde. We verblijven nu een zelfde percentage van ons leven binnenshuis. Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan daglicht, het beïnvloedt onze fysiologie en psychologie. Het kunstlicht waar we vandaag de dag over het algemeen in verblijven is echter eentonig, zowel in termen van lichtniveau als kleurtemperatuur. Dit is niet in overeenstemming met daglicht en hiermee in strijd met onze fundamentele menselijke behoeften. Zonder regelmatige blootstelling aan licht dat voldoet aan onze daglicht behoeften is de kans groot dat we last krijgen van gezondheidsproblemen doordat het circadiane ritme verstoord raakt.

Een effectieve toepassing leiden tot energiebesparing, een duurzaam lichtplan en betere verlichting prestaties. Het ultieme doel van Human Centric Lighting is echter het verbeteren van welzijn en gezondheid en hiermee levert het grote voordelen op voor onderwijsvoorzieningen, werkplekken en verpleeghuizen.

De Bockesprong - Bredeschool De Bockesprong in Amsterdam is recent gerenoveerd. Diverse klaslokalen en het speellokaal zijn voorzien van dynamische LED verlichting. In de gangen zijn spanplafonds gemaakt waarin hoogwaardige, 24V LED modules zijn verwerkt om zo de illusie van een daklicht te creëren. De docenten hebben de mogelijkheid om middels een afstandsbediening en een wand console op ieder moment van de dag ...
UNIKLASSE - Voor de klas staan, is niet altijd gemakkelijk voor toekomstige leerkrachten. Wat in theorie eenvoudig klinkt, kan moeilijk zijn om uit te voeren in de praktijk. Het project UNI-Klasse in München exploiteert het tegendeel: In de speciaal ingerichte klaslokalen kunnen lessen worden geregistreerd en geanalyseerd. Studenten, docenten en onderzoekers wordt de mogelijkheid geboden om onderwijs situaties te observeren. Emmlight heeft ...